Followers

Wednesday, May 8, 2013

Pendakian gunung semangkuk (tertinggi di Selangor) 30gambar

Info: 
-Nama Gunung : Gunung Semangkuk
-Masa perjalanan : 12jam Pergi dan 15jam Balik (bermalam satu  malam di Kem sungai Merah)
-Water point : 1
-Kesukaran : Perjalanan ke puncak dengan trek hampir tertutup (telah lama ditinggalkan)
-Group : 4orang pendaki
-Jarak perjalanan : 34Km







































sekian terima kasih.. silalah komen2 dan follow ya

untuk peluang perniagaan sila ke website saya.. hanya bermodalkan RM15 seumur hidup
klik >>> Peluang perniagaan

19 comments:

  1. perghh terbaik !!

    gunung ni paling penat pernah naik dulu..
    jalan entah hape2 ntah..huhuhu

    ReplyDelete
  2. salam... penatkan... mmg mencabar btul....tp alhamdulillah selamat pg n balik...

    ReplyDelete
  3. gunung semamgkuk memang memenatkan...trip buwat satu hari...memang mencabar mental dengan naikturun dankeadaan pokok yang menghalang laluan...disini juga tempat binatang buas..sebab x banyak orangg pergi semangkok

    ReplyDelete
  4. btul tu hazim, masa saya pergi ada juga byak tempat bau hancing dan ada terjumpa tapak kaki seakan harimau. laluan yang penuh dengan rintangan termasuk kayu balak yang tumbang dan sebagainya.. kenangan yang tidak akan dilupakan...

    ReplyDelete
  5. Salam..boleh bertaya..gunung semangkok nie ade renjer x?

    ReplyDelete
  6. salam...masa kami daki,, tiada renjer...

    ReplyDelete
  7. Ouhh..tiada renjer yer..so,jalan mendaki tu samar kan?ade risiko x untuk sesat?..sebab kami ingin pergi waktu mlm..ke boley rekemen sape2 yg pro gunung nie..

    ReplyDelete
  8. sy syorkan agar gerak pagi... dan bermalam,, then subuh baru sambung untuk kepuncak.. jalan sangat mencabar... hampir tertutup dan banyak laluan terhalang oleh pokok tumbang, dan dari segi air,, ada 1 je waterpoint iaitu tempat bermalam...saya xboleh nak syorkan sesiapa sebab itulah 1st time saya mendaki.. itu pun follow kawan dan kawan pula follow kawan dia,, ingat juz camping tepi air terjun..tp mmg memori yang menarik..xkan saya lupakan...

    ReplyDelete
  9. Thanx bro..information yg bergune.

    ReplyDelete
  10. selamat mendaki ya para pendaki... ada masa nak juga pg lagi..:D
    nanti klu ada yang datang ke putrajaya mai singgah kedai ya untuk side income...kedai area desa pinggiran putra..

    ReplyDelete
  11. salam.... sini ada info lengkap berkenaan gunung semangkuk dan kisah perjalanan kami :D http://auragunung.blogspot.com/2013/04/gunung-semangkok-1824-meter-5984-kaki.html

    ReplyDelete
  12. assalam... gunung ni bertentangan puncak pine tree hill, bukit fraser, jarang orang daki, jauh, SANGAT tought, sejuk & horror sikit sebab landskap hutan die sgt tebal, .. nak kepuncak penuh duri rotan pokok resam,. tahun 90an dulu grup JUPEM dalam 20 org terkandas berminggu kat area puncak sebab malaria kalau x silap.. 1st time saya pegi dulu ada jumpe kesan tinggalan pondok2 mereka area helipad, dah macam perkampungan... tempat ni tiada guide/renjer, tak boleh daypack, gunung semangkok ni pergi kena daki, balik pun mendaki memang sesuai untuk pendaki tapi x sesuai untuk newbies.

    ReplyDelete
  13. assalam,, saya newbies,, member kata pergi mandi2 air terjun,,tu yang beria tu,, skali macamni gayanya.. mmg xsangka dan menjadi pengalaman terhebat... ya, saya ingat helipad tu,, sempat begambar :D

    ReplyDelete
  14. Crazy day trip hike selama 24 jam (pergi-balik) dan pengalaman terbaik.

    ReplyDelete
  15. hye edmund... yupe.. xkan dlupakan.. paling hardcore bg saya setakat ini

    ReplyDelete
  16. salam..sy nak tanye..group sy 4 org pendaki..all ladies..adakah ia sesukar gunung nuang?if we all naik tanpa guide..is it okay??

    ReplyDelete
  17. salam cik. saya x syorkan. kecuali ada guide. pendakian bg saya sukarnya 10/10 bg saya sebab saya newbie. dan 9/10 bg member saya yang amatur. keadaan trek yang 90% telah tertutup. punca air pula ada satu di kem sungai merah. terdapat tanda2 hidupan liar ada disitu disebabkan ada terjumpa bekas tapak kaki dan bau air kencing. seingat saya kene naik trun 3 puncak dan puncak ke empat adalah semangkuk. antara puncak 1 dan 2 ada satu bahagian yang terpaksa bergantung pada tali kene memanjat dan sudutnya mencecah 90darjah. maybe jika nak teruskan boleh cuba untuk ke puncak pertama dan kedua..selamat maju jaya.

    ReplyDelete